Afdalen en stijgen

Om via een touw omhoog te kunnen komen wordt gebruik gemaakt van stijgklemmen voor handen en voeten. Beide moeten gemakkelijk te gebruiken zijn, zodat het samenspel tussen blokkeren en deblokkeren soepel verloopt. Het handapparaat moet gemakkelijk kunnen worden vervangen door een afdaler. Afdaalapparaten kunnen worden gebruikt om:

  • de afdaling aan het touw gecontroleerd te laten verlopen;
  • de afdaling te remmen;
  • zich te kunnen positioneren op een bepaald punt zodat gewerkt kan worden;
  • te dienen als ankerpunt.

Veilig klimmen

Om klimtechnieken te kunnen toepassen moet de gebruiker goed getraind zijn. Safetyfreaks geeft diverse cursussen waarmee u aan deze wettelijke verplichting kunt voldoen. Op de afbeelding hieronder (fig.1) wordt een klimtechniek afgebeeld waarbij gebruik word gemaakt van stijgklemmen voor handen en rechtervoet. De gebruiker is daarnaast door middel van een valbeveiliging en absorber met een tweede lijn verbonden. Deze techniek wordt gedemonstreerd in de video rechts beneden op deze pagina.

Stijgtechniek.

Stijgtechniek.


De stijgklem veilig gebruiken

Met een stijgklem komt de gebruiker goed omhoog en deze is sterk genoeg om iemands gewicht te dragen. Toch is het niet honderd procent veilig:

  • De stijgklem kan incidenteel van het touw loskomen.
    Tijdens het stijgen kan per ongeluk de veiligheidspal worden ontgrendeld.
  • De stijgklem kan slippen.
    Dit kan gebeuren door zaken zoals modder, ijs, onhandige positionering en voorwerpen zoals kleding, banden en takken.
  • De schakel tussen stijgklem en veiligheidslijn kan open gaan.
    Een karabiner is een schakel die geopend kan worden om lijnen en apparaten aan te bevestigen.

Verbinding van de stijgklem

Deze kan worden verbonden met het ventrale klimgordelpunt van de klimgordel en met de veiligheidslijn.

  1. Verbinding met de het ventrale punt.
    De stijgklem is dan rechtstreeks met de klimgordel verbonden. Door deze stabiliteit kan de stijgklem soepel over het touw glijden. De gebruiker merkt het direct als er een lus onstaat, wat het risico op vallen vermindert. De Petzl Croll is bv een ventrale stijgklem. In sommige harnassen, zoals de Petzl Avao Bod Croll Fast, is de stijgklem in het ventrale punt geïntegreerd.
  2. Verbinding met een veiligheidslijn.
    Op deze wijze heeft de gebruiker meer bewegingsvrijheid. Hierdoor kan hij kan hij in bepaalde omstandigheden boven de stijgklem uitkomen, wat een valrisico met zich meebrengt. Ook kan de lijn slap zijn, wat ook een valrisico betekent. Er moet altijd spanning op de lijn blijven.

Een stijgklem die met een leeflijn aan het harnas is gekoppeld, geldt als een half ankerpunt. Door ook gebruik te maken van een ventrale stijgklem, wordt één ankerpunt gecreëerd.

Verbinden van een stijgklem.

Verbinding van de stijgklem.


Afdalen

Er zijn in principe twee soorten afdalers

  1. Klassieke afdalers.
    Dit zijn simpele beugels die tijdens het afdalen zorgen voor afremming door wrijving met het touw. Dit wordt gecontroleerd door het vrije einde van het touw meer of minder aan te spannen.
  2. Afdaalapparaten
    Met deze geavanceerde apparaten kan de afdaling met behulp van een hendel goed worden gecontroleerd. Bij een val of ongecontroleerde afdaling blokkeert de afdaler. Hieronder zijn drie afdalers van verschillende merken afgebeeld.

Verschillende soorten afdalers.

Verschillende soorten afdalers.


Werking afdaler

Werking van een afdaler.

Fig.4 Werking afdaler.


Werkpositionering met behulp van een afdaler.

Door de afdaler te vergrendelen wordt de afdaling gestopt en kan de gebruiker werkzaamheden verrichten. Op de afbeelding hieronder (fig.5) is te zien hoe tijdens de afdaling gebruikt wordt gemaakt van de hendel. Rechts op de afbeelding is een gebruiker aan het werk nadat hij de afdaler heeft vergrendeld door de hendel in te drukken.

Afdalen en positioneren.

Fig.5 Afdalen en werkpositionering.


stijgklem

Vaardigheden vereist

Voor het gebruik van klimtechnieken en werken op hoogte is een juiste kennis en beheersing van materialen en technieken wettelijk verplicht.

Safetyfreaks zorgt voor uw veiligheid met gedegen cursussen op diverse niveau’s:

  • Basis
  • Gevorderden
  • Redding

Keuring en onderhoud

Het is wettelijk verplicht om klimmateriaal jaarlijks te laten keuren door een gecertificeerd bedrijf. Ook na een val dient materiaal weer gekeurd te worden.

Safetyfreaks is hierin gespecialiseerd en zorgt ook voor de registratie.

Safety Freaks - wel zo safe!

PBM, uitrusting en materiaal

Kennis en vaardigheden

Verzekeringen voor zelfstandigen