De indeling van maskers is niet erg duidelijk op het eerste gezicht. Enerzijds zijn er onderhoudsvrije maskers die van filtrerend materiaal zijn gemaakt: filtrerende gelaatsstukken. Deze bedekken het halve gelaat: neus, mond en kin. Na gebruik worden ze weggegooid. Daarnaast worden maskers ingedeeld naar gezichtsbedekking. Zo zijn er halfgelaatsmaskers die neus, mond en kin bedekken en volgelaatsmaskers die ook de ogen beschermen. Deze maskers kunnen de lucht filteren of aangesloten zijn op onafhankelijke luchtaanvoer.
Wanneer we maskers met de beste filters uitrusten kan worden gesteld dat onafhankelijke luchtaanvoer en een groter masker de beste bescherming oplevert.
Een kwartmasker bedekt alleen de mond en neus en wordt nauwelijks toegepast. In normen voor maskers komt men ze tegen, niet in de winkel. Een kwartmasker kan worden uitgerust met een stoffilter, gas/dampfilter of combinatiefilter.
Bij filtrerende gelaatsstukken is het filter in het masker zelf verwerkt. De filterende eigenschappen worden niet op deze pagina besproken, maar op de pagina 'stoffilters'.
Deze maskers bedekken mond, neus en kin. Ze worden uitgerust met een of met twee filters tegen stof, gas/dampfilter of een combinatie. Maskers met twee filters hebben een betere gewichtsverdeling en een lagere ademhalingsweerstand. Dit maakt het dragen prettiger. Een halfgelaatsmasker sluit goed aan op het hoofd en heeft verstelbare hoofdbanden. Het ademfilter is bevestigd in het maskerlichaam en kan worden vervangen. Het maskerlichaam sluit goed aan op het gelaat dankzij rubber of siliconen.
De protectiefactor is hoger dan die van filterende gelaatsstukken, maar lager dan die van volgelaatsmaskers. Ook laat het de ogen onbeschermd. Daarom is het minder geschikt voor werkzaamheden bij giftige en agressieve stoffen of hoge concentraties van minder giftige en agressieve stoffen.
Voorbeelden van halfgelaatsmaskers.
Volgelaatsmaskers bedekken ogen, neus, mond, kin en gezicht en biedt de beste afsluiting op het gezicht. Alle mogelijke filters kunnen dan met dit masker worden gecombineerd. Vaak hebben deze maskers een spraakmembraan voor de verstaanbaarheid van de drager. Volgelaatsmaskers bieden de beste bescherming: keuze een volgelaatsmasker moeten zijn. Hiervoor zijn een aantal redenen:
Voorbeelden van volgelaatsmaskers.
In werksituaties wordt de keuze voor adembescherming bepaald door de RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie).
Gezichtsbeharing kan de het goed afsluiten van een masker verhinderen.
Afhankelijke adembescherming
Onafhankelijke gelaatsbescherming
PBM, uitrusting en materiaal
Kennis en vaardigheden
Verzekeringen voor zelfstandigen