Het correct dragen van een mondkapje is essentieel voor een goede werking. Wanneer een mondkapje immers niet over zowel de neus, mond als kin wordt gedragen wordt de werking zwaar verminderd.
Naast het correct dragen van een mondkapje is een juist type ook belangrijk. Zo zijn er medische-, niet medische- en zelfgemaakte mondkapjes, allemaal met een eigen doelgroep.
In deze blog komt u alles te weten over typen mondkapjes en het gebruik ervan. Hiermee beschermt u anderen en uzelf optimaal tegen het corona virus!
De meest voorkomende mondkapjes zijn onder te verdelen in 2 groepen: chirurgisch maskers en ademhalingsbeschermingsmasker.
Het chirurgisch mondmasker is speciaal ontworpen voor gebruik in de zorg. Hierbij beschermt het masker de vatbare patiënten tegen eventuele ziekteverwekkers uit de neus of mond van het medisch personeel of wordt het medisch personeel beschermd tegen gevaarlijke ziekteverwekkers van de patiënt.
Chirurgische mondneusmaskers moeten voldoen aan de Medische Hulpmiddelen richtlijn en aan de NEN-EN 14683 norm.
De medische mondmaskers zijn beschikbaar in 3 varianten:
Een chirurgisch masker, veelal 3-laags Type II, houdt vloeistofspatten tegen, maar geen kleine deeltjes, zoals virussen, bacteriën en fijne stofdeeltjes. Ook sluit dit masker niet volledig af op het gezicht. Het masker is dus enkel bedoeld voor bescherming tegen grote spatten en zeker niet tegen een virus. Hier zijn ademhalingsmaskers perfect geschikt voor.
Ademhalingsmaskers zijn een persoonlijk beschermingsmiddel en beschermen tegen ziekteverwekkers die via de lucht verspreid kunnen worden. Het ademhaling beschermingsmasker, altijd aangegeven met FFP, moet voldoen aan de Europese richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen en aan NEN-EN 149+A1.
FFP beschermingsmaskers bestaan ook uit 3 verschillende types. De grootste verschillen zijn de filtercapaciteiten van elk type. Type 1 (FFP1) is het minst effectief en FFP3 houdt 99% van alle deeltjes tegen. Ook de lekkage aan de zijkant van het masker wordt meegenomen in de verschillende types. Het type van het masker vindt u op de verpakking.
Bij bescherming tegen het corona virus wordt gebruik gemaakt van FFP2 of FFP3 maskers, bij voorkeur zonder ademhalingsventiel. Hierdoor kunnen namelijk kleine deeltjes naar binnen lekken.
Met het juiste type mondmasker is het belangrijk het masker op de juiste manier te gebruiken.
Bedek het masker met de handen;
Adem krachtig uit bij een masker zonder uitademventiel;
Controleer of er geen lucht via de kieren naar buiten gaat.
Wegwerpmaskers zijn (zoals de naam al doet vermoeden) gemaakt om na gebruik weg te gooien. Bij meermaals of onjuist gebruik werken de maskers dus niet of te weinig voor het beschermen van uzelf en anderen tegen het virus.
Zorg dus voor voldoende maskers in een schone opslagplek (zip zakje of doosje). Mix gebruikte mondmaskers niet met ongebruikte maskers.
Bij het gebruik van de juiste mondkapjes op de juiste manier bent u nooit direct volledig beschermd. Houd u aan de basisregels en houd rekening met elkaar voor een optimale bescherming van uzelf en de mensen om u heen.