Gehoorbescherming is een belangrijk aspect van veiligheid op de werkplek en in sommige situaties zelfs in de vrije tijd. Evenementen, zoals concerten en festivals, zijn onmiskenbaar spannend en vermakelijk, maar ze kunnen ook een serieuze bedreiging vormen voor ons gehoor. Het luide geluidsniveau dat gepaard gaat met deze evenementen kan leiden tot permanente gehoorschade als er geen adequate bescherming wordt gebruikt. 


Hier komt op maat gemaakte gehoorbescherming om de hoek kijken, en het biedt niet alleen bescherming, maar ook comfort en duurzaamheid op maat. Het is van groot belang om te begrijpen wanneer gehoorbescherming verplicht is en hoe het dragen ervan gehoorschade kan voorkomen. In dit blog gaan we dieper in op dit onderwerp, inclusief hoeveel decibel (dB) als schadelijk wordt beschouwd zonder gehoorbescherming. 

Wanneer is gehoorbescherming noodzakelijk?

De noodzaak van gehoorbescherming hangt af van het geluidsniveau waaraan een persoon wordt blootgesteld, evenals de duur van die blootstelling. In veel landen zijn er regelgevingen die werkgevers verplichten om hun werknemers te voorzien van gehoorbescherming in lawaaierige omgevingen. Deze omgevingen kunnen variëren van bouwplaatsen en fabrieken tot concertzalen en nachtclubs.

Wanneer is gehoorbescherming verplicht dan?

Een werknemer is verplicht gehoorbescherming te gebruiken als de dagdosis gemiddeld hoger is dan 85 dB(A). Het gevaar van lawaaislechthorendheid begint bij werknemers bij 80 dB(A). Boven deze waarde moet de werkgever volgens de Arbowet gehoorbescherming aanbieden. Wanneer dit dus het geval is mag een werknemer maximaal 4 uur zonder gehoorbescherming werken. Daarbij mag er geen onacceptabel grote kans op gehoorschade bestaan. In de overige 4 uur mag dan geen hoog geluidsniveau meer voorkomen.             

Hoeveel dB(A) is veilig zonder gehoorbescherming?

Het menselijk gehoor is gevoelig en kan beschadigd raken bij langdurige blootstelling aan geluidsniveaus boven 85 dB(A). Geluidsniveaus worden gemeten in decibels (dB), en alles boven dit niveau kan schadelijk zijn zonder adequate bescherming.


Om een idee te geven van hoe luid verschillende geluidsbronnen kunnen zijn:

  • Een normaal gesprek: ongeveer 60-70 dB(A)
  • Stadsverkeer: ongeveer 80-85 dB(A)
  • Bouwmachines: 90-100 dB(A)
  • Rockconcerten: 110-120 dB(A)
  • Vliegtuigmotoren: 120-140 dB(A)

Het is belangrijk op te merken dat hoe hoger het geluidsniveau is, hoe korter de blootstellingstijd kan zijn voordat gehoorschade optreedt. Bijvoorbeeld, blootstelling aan geluidsniveaus van 100 dB(A) kan al schadelijk zijn na slechts 15 minuten, terwijl blootstelling aan 85 dB(A) gedurende 8 uur als veilig wordt beschouwd voor de meeste mensen.

Waarom op maat gemaakt?

Standaard oordopjes kunnen een zekere mate van bescherming bieden. Maar ze zijn niet altijd effectief in het blokkeren van het specifieke frequentiebereik dat vaak voorkomt bij harde geluiden. Op maat gemaakte gehoorbescherming biedt een oplossing op maat door zich aan te passen aan de unieke vorm van jouw oren. Dit zorgt voor een nauwere afdichting, wat resulteert in een effectievere demping van het geluid, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de muziekbeleving.

Het comfort van op maat gemaakte gehoorbescherming

Een van de meest voorkomende klachten bij standaard oordopjes is het gebrek aan comfort. Vooral bij langdurig gebruik! Het zachte materiaal blijft fijn aanvoelen, ook als de oordoppen langer in je oren zitten. Op maat gemaakte oordopjes bieden een perfecte pasvorm die zich vormt naar jouw oren, waardoor ongemak en irritatie worden geminimaliseerd. Zelfs bij de grootste hoeveelheid herrie die je meemaakt. Dit betekent dat je gewoon lekker kunt doorwerken zonder afleiding of irritaties van ongemakkelijke oordopjes. Het belangrijkste van alles: daarmee bescherm je jezelf ook nog eens!

Duurzaamheid en investering in je gehoor

Op maat gemaakte gehoorbescherming vereist een initieel hogere investering dan standaard oordopjes. Dat loont het op de lange termijn. Deze oordopjes zijn vervaardigd van hoogwaardige materialen en zijn ontworpen om lang mee te gaan. Zelfs bij regelmatig gebruik. Door te investeren in op maat gemaakte gehoorbescherming investeer je eigenlijk in de gezondheid van je gehoor op de lange termijn. En dat betekent dat je daarmee investeert in jezelf. Er is geen belangrijkere investering dan dat!

Het proces van maatwerk

Het proces van het verkrijgen van op maat gemaakte gehoorbescherming is eenvoudig en pijnloos. Bij Safety Freaks zijn we gekwalificeerd om een afdruk van je oren te maken. Je hebt keuze uit verschillende soorten demping en we geven ook persoonlijk advies. Nadat je de bestelling hebt geplaatst, nemen we contact met je op. We maken dan een afspraak om je gehoorbescherming aan te meten bij Safety Freaks. Deze op maat gemaakte gehoorbescherming wordt dan teruggegeven aan jou, klaar voor gebruik!

Veelzijdige toepassingen

Het stopt niet bij één ding! Geluid is overal. Maar herrie wordt vaak geassocieerd met:

  • Laag (geluidstechnici/festivalgangers)
  • Middel (bouw werkzaamheden)
  • Zwaar (industrie)
  • Extreem (zware industrie)

Onze op maat gemaakte gehoorbescherming is ideaal voor een breed scala aan lawaai. Gehoorbescherming wordt niet alleen gedragen als bescherming tegen herrie. Het ontzorgt je van dingen waar je je dan niet mee bezig hoeft te houden als je het draagt. Er is in dat geval geen potentieel voor gehoorschade. Dus het dragen van op maat gemaakte gehoorbescherming is altijd een slimme keuze. 

Conclusie: genieten zonder compromis

Gehoorbescherming mag nooit een bijzaak zijn wanneer het neerkomt op gehoorbescherming. Met op maat gemaakte gehoorbescherming kun je gewoon doorgaan zonder je zorgen te hoeven maken over de langetermijnimpact op je gehoor. Investeer in je gehoor, in jezelf en investeer in op maat gemaakte gehoorbescherming!