Welkom bij Safety Freaks! Als je betrokken bent bij een industrie waar veiligheid een prioriteit is, ben je waarschijnlijk wel bekend met de term PBM. Maar wat betekent PBM precies? En waarom is het zo ontzettend belangrijk op je werkplek? In dit blog duiken we dieper in de wereld van persoonlijke beschermingsmiddelen. Hun betekenis, soorten en waarom ze zo onmisbaar zijn voor je persoonlijke veiligheid.

Wat betekent PBM?

PBM staat voor: persoonlijke beschermingsmiddelen. 

Dit zijn uitrustingen en middelen die werknemers dragen of gebruiken om zich te beschermen. Tegen wat? Gezondheids- en veiligheidsrisico's op de werkplek. PBM's zijn ontworpen om directe blootstelling aan gevaarlijke omgevingsfactoren te minimaliseren en te voorkomen dat werknemers gewond raken of ziek worden!

Voorbeelden van PBM's zijn veiligheidshelmen, handschoenen en oogbescherming. Maar denk ook aan gehoorbescherming op maat, ademhalingsbescherming en beschermende kleding. Elk van deze middelen is specifiek ontworpen om te beschermen tegen verschillende soorten gevaren.

Waarom zijn PBM's zo belangrijk?

De primaire rol van PBM's is om de gezondheid en veiligheid van werknemers te waarborgen. Bij Safety Freaks staan we daarvoor. Daarom gaan we er dieper op in via dit blog. Hier zijn enkele redenen waarom PBM's onmisbaar zijn:

Bescherming tegen fysieke gevaren
In veel industrieën zijn werknemers blootgesteld aan fysieke gevaren zoals vallende objecten, scherpe randen of zware machines. Veiligheidshelmen, handschoenen en veiligheidsschoenen zijn voorbeelden van PBM's die deze risico's verminderen en helpen om ernstig letsel te voorkomen.

Preventie van gezondheidsproblemen
Sommige werkomgevingen bevatten schadelijke stoffen zoals chemicaliën, stof of dampen die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Ademhalingsbeschermingsmiddelen zoals maskers beschermen de longen. Terwijl veiligheidsbrillen en gezichtsmaskers de ogen en het gezicht beschermen.

Bescherming tegen lawaai
In  de bouw of de zware industrie is geluidsoverlast veelvoorkomend. Blootstelling aan langdurig lawaai kan leiden tot gehoorverlies! Gehoorbescherming helpt je hiermee. Het belangrijkste beschermmiddel daarvan is gehoorbescherming op maat. Maar er zijn meer opties! We houden rekening met iedereens behoefte, het zijn tot slot persoonlijke beschermingsmiddelen. Denk aan oorkappen, oordoppen op maat, en voor de minder heftige geluidsoverlast: gewone oordopjes. Bescherming van het gehoor van werknemers, kan niet zonder gehoorbescherming.

Verhoogde veiligheidsbewustzijn
Het dragen van PBM's heeft niet alleen een fysieke beschermingsfunctie. Het verhoogt ook het veiligheidsbewustzijn op de werkplek. Wanneer werknemers regelmatig PBM's gebruiken, worden ze zich meer bewust van de gevaren om hen heen. Hierdoor nemen ze vaker voorzorgsmaatregelen om ongelukken te voorkomen. Dat is samenwerken op een veilige manier!

Soorten persoonlijke beschermingsmiddelen

PBM's komen in verschillende vormen en maten, elk ontworpen om specifieke gevaren aan te pakken. Hier is een overzicht van de meest voorkomende soorten PBM's:

1. Hoofdbescherming 
Veiligheidshelmen zijn essentieel op bouwplaatsen en in industrieën waar er een risico is op vallende voorwerpen of stoten tegen harde oppervlakken. Ze beschermen het hoofd tegen ernstige verwondingen;

2. Oog- en gezichtsbescherming
Veiligheidsbrillen, lashelmen en gezichtsschermen beschermen de ogen en het gezicht tegen gevaarlijke spatten, straling, stof en puin. Dit is vooral belangrijk in werkzaamheden, zoals bij het lassen. Maar denk ook aan bijvoorbeeld houtbewerking;

3. Gehoorbescherming
Gehoorbescherming op maat, oorkappen en oordoppen op maat worden gebruikt in lawaaierige omgevingen om gehoorbeschadiging te voorkomen. Ze verlagen het geluidsniveau dat de oren bereikt tot een veilig niveau;

4. Handbescherming
Handschoenen bieden bescherming tegen snijwonden, brandwonden, chemische blootstelling en andere handgerelateerde gevaren. Ze zijn beschikbaar in verschillende materialen. Afhankelijk van de specifieke risico's;

5. Voetbescherming
Veiligheidsschoenen met een stevige zool, stalen neuzen, en andere beschermende eigenschappen beschermen de voeten. Voornamelijk tegen zware objecten, scherpe voorwerpen en gladde oppervlakken.

Wettelijke verplichtingen en PBM's

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om een veilige werkomgeving te bieden en dit omvat het verstrekken van passende PBM's aan hun werknemers. In Nederland vallen deze verplichtingen onder de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Deze wet schrijft voor dat werkgevers risico's op de werkplek moeten beoordelen en passende maatregelen moeten nemen om deze risico's te beheersen. Inclusief het verstrekken van PBM's waar nodig.

Daarnaast moeten werkgevers ervoor zorgen dat werknemers adequate training krijgen over het correct gebruik van PBM's en regelmatig de staat van de beschermingsmiddelen controleren en onderhouden.

Hoe kies je de juiste PBM? 

Het kiezen van de juiste PBM's is belangrijk om de bescherming te optimaliseren. Hier zijn enkele tips om te overwegen:

  • Risicobeoordeling: Voer een grondige risicobeoordeling uit om te bepalen welke gevaren op de werkplek aanwezig zijn en welke PBM's nodig zijn;
  • Comfort en pasvorm: PBM's moeten comfortabel zijn en goed passen om effectief te zijn. Ongemakkelijke of slecht passende PBM's kunnen ertoe leiden dat werknemers ze niet dragen;
  • Kwaliteit en normen: Zorg ervoor dat de PBM's voldoen aan de relevante veiligheidsnormen en regelgeving. Goedkope of inferieure producten kunnen de veiligheid in gevaar brengen;
  • Onderhoud en vervanging: Regelmatig onderhoud en tijdige vervanging van PBM's zijn heel belangrijk! Dit om hun effectiviteit te waarborgen. Bij goed onderhoud gaan ze ook langer mee.

Conclusie

Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn een belangrijk onderdeel als het aankomt op veiligheid op de werkplek. Ze beschermen werknemers tegen een breed scala aan gevaren. Van fysieke verwondingen tot ernstige gezondheidsproblemen. Bij Safety Freaks geloven we dat iedereen recht heeft op een veilige werkomgeving. PBM's spelen een sleutelrol in het bereiken van dat doel. Door de juiste PBM's te kiezen en correct te gebruiken, kunnen we samen bijdragen aan een veiligere en gezondere werkplek voor iedereen.