In de wereld van werken op hoogte, is veiligheid geen optie. Het is een noodzaak! Of je nu een ervaren professional bent die dagelijks met deze uitdagingen wordt geconfronteerd, of iemand die slechts af en toe op hoogte werkt. De noodzaak van betrouwbare verankering kan niet genoeg benadrukt worden. Bij Safety Freaks begrijpen we hoe belangrijk valbeveiliging is. Wat daarbij niet weggedacht kan worden is de belangrijke rol die verankeringen daarin spelen.

Wat is verankering?

Verankering is een basisonderdeel van elk valbeveiligingssysteem. Het verwijst naar het proces waarbij een veiligheidslijn of een ander valbeveiligingssysteem stevig wordt vastgemaakt aan een structureel punt. Vaak aan een gebouw of een constructie, dat voldoende sterk is om de krachten van een val op te vangen. Zonder een betrouwbare verankering is elk ander onderdeel van een valbeveiligingssysteem ineffectief. Je kunt dus niet zonder als je de hoogte in gaat!

Soorten verankeringen

Er zijn verschillende soorten verankeringen die voor verschillende situaties en structuren zijn ontworpen. Hieronder lichten we enkele van de meest gebruikte verankering opties uit.

1. Slings

Slings zijn flexibele en stevige gesloten textiele banden. Doordat slings veel gewicht aankunnen, zijn ze ideaal om te gebruiken als ankerpunt. Ook voor valbeveiliging of hijsen. Slings zijn meestal gemaakt van polyester, maar je kunt ook kiezen voor extra slijtbestendig- of voor lichtgewicht materiaal. 

2. Tijdelijke verankeringen

Tijdelijke verankeringen worden gebruikt voor kortdurende werkzaamheden en kunnen gemakkelijk geïnstalleerd en verwijderd worden zonder blijvende schade aan de structuur. Een goed voorbeeld hiervan zijn verankering stangen die tussen muren worden geklemd of  draagbare ankerpunten die kunnen worden bevestigd aan bestaande structuren zonder de noodzaak van permanente installaties.

3. Mobiele verankeringen

Mobiele verankeringen zijn specifiek ontworpen om mee te bewegen met de gebruiker. Dit is ideaal voor situaties waarin werkers zich over een groot oppervlak moeten verplaatsen. Voorbeelden zijn horizontale leeflijnen die langs het dak of andere horizontale vlakken lopen. Daardoor kan de gebruiker over de gehele lengte bewegen terwijl hij verbonden blijft met het ankerpunt.

Het belang van juiste verankering

De juiste verankering is van levensbelang bij het werken op hoogte! Het biedt niet alleen bescherming in geval van een val. Het zorgt er ook voor dat werknemers zich veilig en zelfverzekerd voelen tijdens het uitvoeren van hun taken. Een correct geïnstalleerde en gebruikte verankering kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Dat onderstreept precies waarom het zo belangrijk is om alleen de hoogste kwaliteit verankeringen te gebruiken.

Bij Safety Freaks bieden we je ideale verankeringsoplossingen die voldoen aan de strengste veiligheidseisen en normeringen. Onze producten zijn ontworpen en getest om in de meest uitdagende omgevingen te presteren. Zodat je erop kunt vertrouwen dat ze je in de meest kritieke momenten beschermen!

Installatie en onderhoud

Naast de keuze van het juiste verankeringspunt, is de installatie ervan een hele belangrijke factor. Een verankeringspunt moet altijd worden geïnstalleerd door een gekwalificeerd persoon volgens de aanbevelingen van de fabrikant en de geldende veiligheidsnormen. Een onjuist geïnstalleerde verankering kan de veiligheid van het hele valbeveiligingssysteem in gevaar brengen.

Daarnaast is regelmatig onderhoud van verankeringspunten van groot belang om ervoor te zorgen dat ze blijven voldoen aan de veiligheidsnormen! Verankeringspunten kunnen door de tijd heen worden aangetast door blootstelling aan weersomstandigheden. Denk ook aan slijtage, en moeten daarom regelmatig worden geïnspecteerd en indien nodig worden vervangen.

Opleiding en bewustzijn

Naast het gebruik van kwalitatief hoogstaande materialen en de juiste installatie, is het van groot belang dat werkers goed opgeleid zijn in het gebruik van valbeveiligingssystemen en verankeringen. Bij Safety Freaks bieden we cursussen aan die erop gericht zijn om werkers bewust te maken van de risico's en hen te leren hoe ze veilig kunnen werken. Door ervoor te zorgen dat iedereen op de werkplek op de hoogte is van de veiligheidsprocedures en het juiste gebruik van verankeringen kunnen ongelukken worden voorkomen.

Conclusie

Verankering is de ruggengraat van elk valbeveiligingssysteem. Bij Safety Freaks zijn we toegewijd aan het leveren van de hoogste kwaliteit verankeringsoplossingen. Verankeringsoplossingen die de veiligheid van werkers op hoogte garanderen. Het begrijpen van de verschillende soorten verankeringen en het belang van correcte installatie en onderhoud is belangrijk en een onmisbaar onderdeel voor iedereen die op hoogte werkt. Investeer in veiligheid, investeer in de juiste verankering, en zorg ervoor dat iedere werknemer elke dag veilig naar huis gaat!