Een afdaalapparaat kan een onderdeel zijn van jouw valbeveiliging. Zowel de Edelrid Safe Descent als de Edelrid Safe Descent Pro zijn populaire afdaal- en reddingsapparaten die worden gebruikt in de professionele klim- en reddingindustrie. In deze blog vergelijken we deze twee afdaalsystemen om je te helpen de beste keuze te maken voor jouw specifieke behoeften.


Wat is het doel van een afdaalapparaat binnen jouw valbeveiliging?

Een afdaalapparaat is een essentieel onderdeel van jouw valbeveiligingssysteem. Het zorgt voor een gecontroleerde afdaling aan een touw, terwijl je tegelijkertijd veilig bent vastgeklikt. Dit maakt afdaalapparaten onmisbaar voor:

  • Hoogtewerk: In de bouw, bij inspecties en onderhoud, of bij andere klusjes op hoogte, worden afdaalapparaten gebruikt voor gecontroleerde afdaling.
  • Reddingswerk: Hulpverleners gebruiken afdaalapparaten om veilig af te dalen naar slachtoffers en deze vervolgens te evacueren.
  • Hijswerkzaamheden: In de bouw en energievoorzienende bedrijven kunnen er lasten van 140 of 200kg (Descent pro) gehesen worden. 

 

Edelrid Safe Descent: de basis

De Edelrid Safe Descent is een robuust en gebruiksvriendelijk afdaalapparaat met een lierfunctie. De Edelrid Safe Descent is ideaal voor werkzaamheden op hoogte en redding situaties in klimparken en wind turbines.

De combinatie van de gepatenteerde terugloopblokkering en het handwiel maakt het snel en eenvoudig redden van slachtoffers van ongevallen. De lierfunctie maakt het mogelijk de veiligheidslijn of leeflijn te ontlasten en de krachten over te brengen naar de Safe Descent om zo veilig neerlaten mogelijk te maken. Dit maakt het geschikt  voor diverse toepassingen, van professioneel klimmen tot reddingswerkzaamheden. 

 

Kenmerken van de Edelrid Safe Descent

  • Lichtgewicht en duurzaam: De Safe Descent is gemaakt van hoogwaardig aluminium. Dit zorgt voor een lichtgewicht en duurzaam apparaat;
  • Remfunctie: De ingebouwde remfunctie zorgt voor een soepele en gecontroleerde afdaling;
  • Veiligheid: De Safe Descent is gecertificeerd volgens EN 12841-C en ANSI/ASSE Z359.11, wat garant staat voor een hoog niveau van veiligheid;
  • Lierfunctie: Voorgemonteerd met 9,8 mm kernmanteltouw met gecertificeerde eindverbindingen en kleurcodering aan de uiteinden van het touw. Het heeft een takel capaciteit van 140 kg

 

Edelrid Safe Descent Pro: de geavanceerde optie

De Edelrid Safe Descent Pro is een uitgebreidere versie van de Safe Descent, met extra functies die geschikt zijn voor professioneel gebruik en geavanceerde reddingstechnieken.  Dit is inclusief de gebruiksvriendelijke bediening, remfunctie, veiligheid en lierfunctie. De Edelrid Safe Descent Pro is het meest veelzijdige afdaal- en reddingsapparaat van de 2, met een (automatisch) lierfunctie. De bediening kan elektrisch (accuboormachine) of handmatig (ratel, handwiel). Dankzij de lierfunctie met gepatenteerde terugloopblokkering kunnen personen worden opgetild en de vallijn / valbeveiliging worden ontlast die nodig is voor het daaropvolgende veilige afdaling.

Kenmerken van de Edelrid Safe Descent Pro

  • Lierfunctie: Voorgemonteerd met 10,5 mm kernmanteltouw met gecertificeerde eindverbindingen en kleurcodering aan de uiteinden van het touw. Het heeft een takel capaciteit van 200 kg;
  • Aandrijving: De Safe Descent Pro kan worden aangedreven met een accuboor of met behulp van een handwiel;
  • Extra functies: Eén triple lock-karabijnhaak met geïntegreerde draaiknop om het apparaat op te hangen.

 

Vergelijkingstabel 

   Edelrid Safe Descent  Edelrid Safe Descent Pro
Aandrijving  Handbediening middels handwiel  (automatisch)Accuboor of slagratel, handratel of handbediening handwiel
Remfunctie Ja Ja
Veiligheid  EN 12841-C en ANSI/ASSE Z359.11 gecertificeerd  EN 12841-C en ANSI/ASSE Z359.11 gecertificeerd
Touwdiameter  9,5 mm  10,5 mm
Hefvermogen  140 kg  200 kg
Max. gebruikersgewicht  200 kg  200 kg
Prijs  €€  €€€

 

Welke valbeveiliging past bij jou?

De keuze tussen de Edelrid Safe Descent en de Edelrid Safe Descent Pro hangt af van je specifieke behoeften en omstandigheden. Als je op zoek bent naar een eenvoudige, betrouwbare en kosteneffectieve oplossing, dan is de Edelrid Safe Descent een uitstekende keuze. Voor situaties waar extra veiligheid, duurzaamheid en efficiëntie cruciaal zijn, biedt de Edelrid Safe Descent Pro de geavanceerde functies die nodig zijn.

De Edelrid Safe Descent Pro is een innovatief en compact afdaal- en reddingsapparaat, die ideaal is voor klimparken, trainingscentra en industrieel klimmen. Ten opzichte van de Safe Descent heeft de Pro een adaptor voor een ratel om het redden te vereenvoudigen. De  Safe Descent Pro kan worden aangedreven met een accuboormachine. Door middel van het handwiel, kunnen redders het slachtoffer hijsen om vervolgens veilig te laten zakken.

Bij het kiezen van een afdaalapparaat is het belangrijk om niet alleen naar de kosten te kijken, maar ook naar de veiligheidsniveaus die je nodig hebt. Beide producten van Edelrid staan garant voor kwaliteit en betrouwbaarheid, maar het is aan jou om te bepalen welke het beste aansluit bij jouw specifieke situatie.