Veiligheidshelmen zijn een belangrijk onderdeel van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) op de werkplek. Ze beschermen de drager tegen hoofdletsel dat kan ontstaan door vallende objecten, stoten of elektrische schokken. Omdat veiligheid op sommige werkplekken van levensbelang is, is het belangrijk om te weten hoe lang een veiligheidshelm meegaat en wanneer deze vervangen moet worden. In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen over de levensduur en geldigheid van veiligheidshelmen.

 

Hoe oud mag een veiligheidshelm zijn om veilig te kunnen werken?

Veiligheidshelmen zijn ontworpen om bescherming te bieden tegen ernstige risico’s, maar ze hebben een beperkte levensduur. De exacte duur van deze levensduur hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het materiaal, blootstelling aan externe invloeden en het gebruik. Algemeen wordt aangenomen dat veiligheidshelmen ongeveer 5 jaar veilig gebruikt kunnen worden, vanaf het moment dat ze in gebruik worden genomen. Dit is echter een richtlijn, geen absolute regel.

Helmen van hoogwaardige materialen zoals ABS-kunststof of polyethyleen kunnen onder optimale omstandigheden langer meegaan dan helmen die aan zware of constante blootstelling aan UV-straling, chemicaliën of extreme temperaturen worden blootgesteld. Om ervoor te zorgen dat een helm zijn beschermende functie behoudt, is het noodzakelijk om hem regelmatig te controleren op beschadigingen en slijtage.

 

Hoe zie je of een veiligheidshelm nog gebruikt mag worden?

Het visueel controleren van een helm is een belangrijke stap om te bepalen of deze nog veilig is om te gebruiken. Veiligheidshelmen moeten altijd gecontroleerd worden op scheuren, deuken, verkleuringen en andere zichtbare tekenen van slijtage. Hier zijn enkele punten waar je op moet letten:

  1. Scheuren en breuken: Deze kunnen aangeven dat de helm niet langer zijn volledige beschermingsvermogen heeft;
  2. Verkleuring: Helmen die te veel aan UV-straling zijn blootgesteld, kunnen bros worden en hun kracht verliezen. Vaak verandert de kleur van de helm, wat een indicatie is dat de helm aan vervanging toe is;
  3. Verlies van glans: Een doffe helm kan een teken zijn van veroudering of verslechtering van het materiaal;
  4. Beschadigde kinriem: De kinriem en bevestigingspunten moeten stevig en in goede staat zijn. Een versleten riem kan de helm onbruikbaar maken, zelfs als de schaal nog intact is.

Daarnaast is het belangrijk om de helm na een grote impact, zoals een harde klap of val, te vervangen. Ook al zijn er geen zichtbare beschadigingen, kan de structuur van de helm zijn aangetast.

 

Heeft een veiligheidshelm een vervaldatum?

Ja, veiligheidshelmen hebben meestal een vervaldatum. Hoewel dit ook afhankelijk kan zijn van het merk en het type helm. Fabrikanten geven vaak een vervaldatum aan op de binnenkant van de helm, meestal in de vorm van een datumstempel. Dit betekent dat de helm na deze datum niet langer de veiligheid kan garanderen waarvoor hij ontworpen is, zelfs als er geen zichtbare schade is.

De vervaldatum van een veiligheidshelm is gebaseerd op de inschatting van de fabrikant over hoe lang het materiaal zijn beschermende eigenschappen behoudt. Voor de meeste veiligheidshelmen ligt de vervaldatum tussen de 3 en 5 jaar na de productiedatum. Dit kan kan afwijken, afhankelijk van de blootstelling van de helm aan invloeden zoals zonlicht, chemische stoffen of extreme temperaturen.

Hoe kun je zien hoe oud je veiligheidshelm is?

Het bepalen van de leeftijd van een veiligheidshelm is van belang voor het behoud van de veiligheid. Gelukkig maken de meeste fabrikanten dit gemakkelijk door een productiedatum op de helm te vermelden. Deze productiedatum is vaak te vinden aan de binnenkant van de helm, meestal in de vorm van een cirkel met een cijfer in het midden dat het jaar van productie aangeeft. De maand van productie wordt aangegeven door een pijl die naar het juiste cijfer op de cirkel wijst.

Het is belangrijk om te onthouden dat de levensduur van de veiligheidshelm begint vanaf het moment dat de helm in gebruik wordt genomen, niet vanaf de productiedatum. Dit betekent dat een helm die enkele jaren op voorraad heeft gelegen, nog steeds veilig kan zijn zolang hij correct is opgeslagen en niet aan schadelijke invloeden is blootgesteld.

 

Wat beïnvloedt de levensduur van een veiligheidshelm?

Hoewel veiligheidshelmen een standaard levensduur hebben, kunnen verschillende factoren deze levensduur verkorten:

  • UV-straling: Helmen die langdurig aan zonlicht worden blootgesteld, kunnen sneller verouderen. UV-stralen breken het materiaal af, waardoor de helm broos kan worden en minder effectief is in het absorberen van impact;
  • Chemische stoffen: Blootstelling aan agressieve chemicaliën kan het materiaal van de helm verzwakken en aantasten;
  • Extreme temperaturen: Veiligheidshelmen die vaak worden blootgesteld aan zeer hoge of lage temperaturen, kunnen sneller hun beschermende eigenschappen verliezen;
  • Intensief gebruik: Hoe vaker een veiligheidshelm wordt gebruikt, hoe groter de kans dat hij slijt of beschadigd raakt. Regelmatige inspectie en onderhoud zijn essentieel om de helm in goede conditie te houden.

 

Wat kun je doen om de levensduur van een veiligheidshelm te verlengen?

Om ervoor te zorgen dat een veiligheidshelm zijn volledige levensduur behoudt, is goed onderhoud van groot belang. Hier zijn enkele tips om de levensduur van een veiligheidshelm te verlengen:

  • Opslag: Bewaar de helm op een droge en donkere plek wanneer hij niet in gebruik is. Vermijd direct zonlicht en extreem warme of koude ruimtes;
  • Reiniging: Maak de helm regelmatig schoon met lauw water en milde zeep. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen of oplosmiddelen, omdat deze het materiaal kunnen beschadigen;
  • Regelmatige inspectie: Controleer de helm regelmatig op tekenen van slijtage of beschadiging. Dit geldt niet alleen voor de buitenschaal, maar ook voor de binnenvoering, kinriem en andere bevestigingspunten.

 

Conclusie

Veiligheidshelmen kunnen een belangrijk onderdeel zijn van de persoonlijke bescherming op de werkvloer. Hoewel de gemiddelde levensduur van een veiligheidshelm tussen de 3 en 5 jaar ligt, kunnen factoren zoals blootstelling aan UV-straling, chemicaliën en temperatuur de levensduur verkorten. Het is belangrijk om regelmatig de staat van de helm te controleren en deze tijdig te vervangen, zelfs als er geen zichtbare schade is. Door aandacht te besteden aan de productiedatum en de vervaldatum, en door de helm goed te onderhouden, blijft de veiligheid van de drager gewaarborgd.