Jaarlijks vallen zo’n 10 tot 30 mensen door ongevallen op hoogte in de bouw. Honderden belanden in het ziekenhuis met andere verwondingen. Maar daar komt ook nog eens bij dat men als werkgever een grote boete kunt ontvangen als de mensen niet veilig werken. Iedereen kent wel iemand waar bij het ook is mis gegaan.
De meest voorkomende en belangrijkste oorzaken van vallen zijn:
Maar sta je er wel eens bij stil dat het u ook kan overkomen? Wanneer mensen geconcentreerd aan het werk zijn, kijkt men niet altijd waar ze hun voeten neer zetten. En wanneer men professioneel werkt hoeft dat ook niet in direct.
U bent een echte vakman en werkt met vertrouwde vakmensen, maar soms gaat het juist anders dan u verwacht had.
Te hoog? Uw personeel werkt net dat kleine beetje boven hun kunnen. Want, ach daar kan men wel bij denkt u. Misschien kunt u dan het werk beter naar beneden brengen. Dit werkt comfortabeler, sneller en netter omdat men er beter bij kunt.
Op en neer? Staand op een ladder want ach het zou zo klaar zijn. Elke keer weer naar beneden ladder verzetten en weer terug. Bouw dan een (rol) steiger, werkt net zo snel!
Net niet? U of uw personeel heeft haast en denkt, ach het is maar voor even. Geconcentreerd is men aan het werk maar ineens is die concentratie weg en daar ligt men in het ziekenhuis. Zorg voor een goede stevige ondergrond, dek gaten af als deze aanwezig zijn en plaats leuningen wanneer dit mogelijk is.
Maak voor u zelf en uw personeel een checklist van het gereedschap en de hulpmiddelen die nodig zijn om op de juiste veilige manier te werken. Voer de verplichte risico inventarisatie en – evaluatie (RIE) uit voor dat men begint met werken. Controleer van te voren ook even hoe de veiligheidssituatie op de werkplek is. De opdrachtgever is namelijk verplicht om voor bepaalde opdrachten een Veiligheids- en Gezondheidsplan (V&G plan) op te stellen. Daaruit kan men overnemen op de checklist wat voor u van toepassing kan zijn.
Bedenk vooraf een lijst van wat u allemaal precies nodig hebt. Bekijk ook de situatie ter plekke, zoals wat is het voor ondergrond, waar moet ik bij kunnen, wie is er nog meer aan het werk? Bepaal van te voren wat van invloed kan zijn op de werkzaamheden.
Er zijn genoeg mogelijkheden om de werkplek te beveiligen, misschien zelfs mogelijkheden die u nog niet bekend zijn. Zoek van te voren goed uit wat past bij uw werkzaamheden.
Wanneer men met anderen op de bouwplaats werkt, moet men altijd rekening met elkaar houden. Ook al lijkt men af en toe niets met elkaar van doen te hebben. Zoals verplicht is moet er een coördinator aanwezig zijn voor de uitvoeringsfase. Deze stemt de werkzaamheden op elkaar af en houdt de veiligheid goed in de gaten.
Natuurlijk wil men veilig werken maar waar start men? Begin bij de belangrijkste factor: de mens! Pas het werk aan de werknemer aan, in plaats van andersom. Breng bijvoorbeeld het werk naar beneden in plaats van het personeel naar boven te laten klimmen.
Kies voor maatregelen die voor iedereen behulpzaam zijn in plaats van voor ieder persoon een apart hulpmiddel.
Pak het risico aan bij de bron! Vermijd werken op hoogte als het kan. Als u omhoog moet, zorg dan dat u nergens van af kan vallen. Pas als er dan nog risico’s overblijven, zorgt u voor een andere oplossing.
Daar staat u dan met het juiste gereedschap en de juiste hulpmiddelen maar dan bent u er nog niet. Controleer dan toch nog even de montage van bijvoorbeeld een (rol) steiger of andere hulpmiddelen. Want men blijft altijd verantwoordelijk voor de eigen veiligheid en die van andere. Gebruik de spullen dan ook allemaal op de juiste voorgeschreven manier. Want ook dan bent u pas zeker van een veilige werkomgeving. Geef zelf altijd het goede voorbeeld aan andere. Laat zien dat veilig werken professioneel is en spreek desnoods mensen om u heen er op aan. Goed vakmanschap is goed werkgeverschap!
Deze regels staan allemaal beschreven in de wet, maar dat wist u natuurlijk al! Wanneer men zelf nadenkt, is het juist heel logisch. Wat er precies in staat vermeld en hoe het precies moet worden uitgevoerd kunt u vinden op www.arboportaal.nl. Als werkgever bent u namelijk verantwoordelijk voor uw personeel, maar ook voor het informeren en aanspreken van uw mensen. Ook de uitzendkrachten, zelfstandigen, stagiairs en anderen die u aan het werk zet, betaald of niet!
In 2015 gaat de Inspectie SZW extra controles uitvoeren. Deze kan ook forse boetes uitdelen. De inspectie legt bij een gevaarlijke situatie in de meeste gevallen eerst het werk stil. Vervolgens kunnen ze een boete opleggen tot 9.000 euro die kan oplopen tot 18.000 euro! Hoeveel uren moet u of uw personeel daarvoor niet werken?
De grootste straf van onveilig werken is het risico dat u zelf en uw medewerkers een levenslange handicap oplopen of zelfs komen te overlijden. Krijg geen spijt en neem de juiste maatregelen!
Bent u zelfstandige en denkt u dat dit alles niet voor u van toepassing is? Pas maar op want u kunt u nog minder dan een werkgever permitteren dat u zelfs maar (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt. Het gaat om eigen veiligheid – hoe belangrijk kan dat zijn? Mocht u dat allemaal niets kunnen schelen, houdt u van gevaar, uitdaging en spanning? Bedenk dan dat ook zelfstandigen zich aan de wet moeten houden!
Conclusie? Altijd blijven na denken! U bent zelf de deskundige, u weet het beste hoe u, uw personeel het veiligst kan laten werken. U kent de situatie, kent het werk en kunt alles over zien. Twijfel? Neem dan geen risico, dat kunt u zich niet permitteren. Vraag om advies!
Meer informatie vind men op de website van uw branchevereniging, www.arbouw.nl en www.inspectieszw.nl.