Wat is een tyrap?

Even terug naar de basis. Wat is het en waar gebruiken we een tyrap voor? Een tyrap, ook wel tiewrap of kabelbinder genoemd, is een veelgebruikt gereedschap voor het vastmaken van spullen. 

Het ontwerp voor tyraps?

Deze plastic riempjes zijn ontworpen om objecten zoals bijvoorbeeld kabelbundels samen te binden en vast te maken. Tyraps zijn bedoeld voor eenmalig gebruik; na het aantrekken kunnen ze niet meer losser gemaakt of geopend worden zonder hulpmiddelen. Tenzij je de speciale tool gebruikt die we later benoemen in dit blog!

De uitvinding van de tyrap

De geschiedenis van de tyrap. De originele tiewrap werd tussen 1956 en 1958 uitgevonden door Maurus C. Logan, een werknemer bij het Amerikaanse bedrijf Thomas & Betts. Het product, onder de naam Ty-Rap op de markt gebracht. Was oorspronkelijk bedoeld om elektrische kabels in vliegtuigen te bundelen! 

De uitdaging en de overwinning

Natuurlijk ging bij het ontwerpen hiervan niet alles van een leien dakje. Het heeft 2 jaar geduurd voordat de tyrap op de markt kwam. Zo zie je maar weer dat zelfs zoiets kleins als een tyrap zoveel aandacht nodig heeft! Logan zag hoe lastig het was voor arbeiders om de vele meters elektrische kabels netjes en veilig samen te binden. Hierdoor ontwierp hij een riempje om dit werk eenvoudiger te maken. De aanvraag voor dit ontwerp werd op 24 juni 1958 aangevraagd.

Hoe werkt een tyrap?

Een tyrap is een dun nylon bandje waarmee je objecten kunt vastmaken. Je steekt de voorkant van de tyrap door de vierkante gleuf aan de achterkant. Zodra je dit doet, blijft de voorkant vastzitten en komt niet meer vanzelf los. Als je probeert het bandje eruit te trekken, wordt het geblokkeerd, waardoor de voorwerpen stevig aan elkaar vast blijven zitten.

Tyraps in gebruik

Veel mensen gebruiken tyraps voor uiteenlopende taken in het huishouden, maar ze worden vooral veel gebruikt in industriële en commerciële settings vanwege hun snelheid, eenvoud en lage kosten.

Hoe maak je een tyrap los?

Om een tyrap los te maken, gebruiken veel mensen een schaar of mes om het bandje door te snijden. Dit is een snelle en gemakkelijke methode, maar kan gevaarlijk zijn. Je kunt per ongeluk jezelf snijden of spullen beschadigen, en de tyrap wordt onbruikbaar.

Wil je de tyrap intact houden en opnieuw gebruiken, dan kun je proberen het bandje door de gleuf terug te halen. Dit doe je door de opening van de gleuf groter te maken met een klein, ongevaarlijk voorwerp zoals een paperclip. Duw dit voorwerp in de gleuf en schuif het bandje terug. Zo maak je de tyrap gemakkelijk en veilig los zonder risico op verwondingen of schade. Kijk bij het volgende kopje naar een andere manier die we bij Safety Freaks bedacht hebben hierop!

De eerder beloofde tool!

Wanneer je een tyrap te strak aantrekt, kan het lastig zijn om er met een schaar tussen te komen. Bij Safety Freaks hebben we daar iets op bedacht. We hebben een speciale tool om tyraps mee te verwijderen zonder je product te beschadigen. De tyrap verwijder tang! De tyrap verwijder tang vermindert ook de verspilling van plastic, doordat je tyraps meerdere keren kunt hergebruiken in plaats van ze na eenmalig gebruik weg te gooien. Met zo'n tool kun je een tyrap meer dan tien keer hergebruiken! Hoe mooi is dat? 

Conclusie

Tyraps zijn erg handig en kunnen in allerlei situaties van pas komen. Het is belangrijk te weten hoe je ze moet gebruiken en hoe je ze veilig kunt losmaken. Zo voorkom je schade aan je spullen en loop je geen onnodige risico's. Met de tyrap verwijder tang bespaar je zelfs kosten en maak je een bewuste keuze voor het milieu! Haal dus je tyraps en de tyrap verwijder tang bij Safety Freaks!