Maandelijkse Archieven: September 2024

  1. Hoe werkt een dubbele katrol?

    Hoe werkt een dubbele katrol?

    Katrollen zijn al eeuwenlang een waardevol hulpmiddel in allerlei sectoren, van de scheepvaart tot de bouw en het theater. Een specifiek type katrol dat vaak wordt gebruikt is de dubbele katrol. Maar wat is een dubbele katrol precies, hoe werkt deze en in welke situaties komt hij het best tot zijn recht? In deze blog beantwoorden we deze vragen en meer.

     

    Hoe werkt een dubbele katrol?

    Een dubbele katrol bestaat uit twee schijven (wielen) die samen in één behuizing of blok zijn gemonteerd. De schijven draaien onafhankelijk van elkaar en worden gebruikt om een touw of kabel doorheen te leiden. Door de constructie van de dubbele katrol, waarbij het touw om de twee schijven wordt gewikkeld, wordt de kracht die nodig is om een object te verplaatsen aanzienlijk verminderd.

    Wanneer je een object wilt hijsen met behulp van een dubbele katrol, creëer je een mechanisch voordeel. Dit betekent dat je met minder kracht een zwaarder object kan

    Lees meer »
  2. Lawaaidoofheid: wat is het en wat kan je er tegen doen?

    Lawaaidoofheid: wat is het en wat kan je er tegen doen?

    In een wereld waarin we constant worden blootgesteld aan geluiden van verkeer, muziek en machines, is het belangrijk om stil te staan bij de impact van deze geluiden op onze gezondheid. Vooral op ons gehoor. Een aandoening die steeds meer aandacht krijgt is lawaaidoofheid. Lawaaidoofheid ontstaat door langdurige blootstelling aan te harde geluiden, die onze gehoorcellen kunnen beschadigen. Maar wat houdt dit precies in, en hoe kun je jezelf beschermen? Door het juiste gebruik van gehoorbescherming, zoals oordoppen of oorkappen, kun je jezelf effectief beschermen tegen lawaaidoofheid. Het is van groot belang om te begrijpen hoe lawaaidoofheid ontstaat en welke gevolgen het kan hebben voor onze dagelijkse levenskwaliteit.

    Lees meer »
  3. Hoe maak je een strop? Een gids voor avonturiers en veiligheidsexperts

    Hoe maak je een strop? Een gids voor avonturiers en veiligheidsexperts

    <p>Wat je nu ook bent! Of je nu een doorgewinterde klimmer bent, een outdoor avonturier, of gewoon iemand die graag goed voorbereid is. Het maken van een strop is een belangrijke vaardigheid die je niet alleen veilig kan houden. Maar ook je mogelijkheden in de natuur vergroot. In dit blog gaan we dieper in op het maken van een strop. Met speciale aandacht voor de veelzijdige Petzl Wire Strop.</p>

    Lees meer »